Historie

Baseball- en Softbalvereniging “Het Zeeuwse Honk” is opgericht op 23 mei 1969 in Oostburg.
Oprichters van de vereniging te Oostburg zijn de heren: Hans Brandt, Henk van Beest, Wim van Walraven en Wim Vermeulen. Niet veel later is de vereniging verhuisd naar Terneuzen vanwege de betere accommodatie. De vereniging begon met één honkbalteam waarna er in het tweede jaar een jeugd- en reserveteam zijn bijgekomen.

Door de uitbreiding van Dow Benelux in Terneuzen kon de vereniging profiteren van de komst van Amerikanen die hun hobby naar hartenlust konden uitoefenen.

Tot 1975 heeft Het Zeeuwse Honk in de Nederlandse competitie gespeeld, waarbij wij twee maal kampioen zijn geworden van rayon Brabant en toegelaten werden tot de landelijke competitie.

Vanwege de geografische ligging was dit voor de vereniging niet haalbaar.

In het seizoen 1975 is de vereniging overgestapt naar de Belgische competitie, waar de wedstrijden in en rond Antwerpen gespeeld werden. Het jaar daarop is Het Zeeuwse Honk gepromoveerd naar de eerste afdeling.  

In 1976 is de vereniging met een softbal dames team gestart. Daarna volgde het softbal heren team in het seizoen 1994.

Tot het jaar 2000 heeft Het Zeeuwse Honk zich geprofileerd als één van de beste tegenstanders in de Belgische competitie. Tussen het jaar 2000 en 2005 kende de vereniging een dieptepunt door investeringen in opkomende talenten in de regio en het vrij laten van toptalenten die voor de vereniging een financiële last begonnen te vormen.

Eind 2005 werd een nieuw bestuur aangesteld en is besloten om weer helemaal opnieuw te beginnen. Alle voor- en nadelen van het deelnemen aan de Nederlandse of Belgische competitie werden tegen elkaar afgewogen. Uiteindelijk werd er, ook mede dankzij de komst van het Westerscheldetunnel in 2003, gekozen voor de Nederlandse competitie.

De vereniging heeft een rijke historie. Daarnaast zijn honk- en softbal een erg leuk sportief alternatief voor de meer bekende sporten. Het nieuwe bestuur zette de schouders eronder en kwam tot een visie en concrete plannen, samen met de gemeente Terneuzen.

Het jaar 2006 beloofde een jaar van een nieuw begin te zijn en is door het bestuur uitgeroepen als een jaar van: “bouwen naar de toekomst”.

Dit niet alleen in de figuurlijke zin van het woord maar zeer zeker ook in de letterlijke zin. Scholen zijn dat jaar benaderd om demonstraties en clinics over honkballen te geven en dat wierp al heel snel zijn vruchten af bij de jeugd.

We hebben twee jeugdteams kunnen vormen en één herenteam, twee prachtige nieuwe velden gekregen en de plannen voor een nieuw clubhuis lagen al klaar. Helaas brak er eind 2007, begin 2008 de financiële crisis aan en moest de vereniging de handen op de knip houden en zo ook alle sponsoren en banken in de hoop op betere tijden.

In 2012 is de bouw van ons clubgebouw, mede dankzij het goede samenwerking met gemeente Terneuzen, aannemersbedrijf gebroeders Simons, Wonka architectuur en de Rabobank, van start gegaan. In oktober 2013 kon dit 'Wim van Walraven gebouw' feestelijk worden geopend, nadat vrijwilligers heel veel werk hadden verricht om het casco opgeleverde gebouw zo goed mogelijk af te maken. Begin 2014 moesten de kleedkamers nog worden afgemaakt en de verwarming aangelegd. 

Terwijl de jeugdteams ieder jaar weer (2012 Aspiranten Het Zeeuwse honk, subkampioen) op hoog niveau presteren, laveert het herenteam in de 4de klasse tussen de 4de - 5de plaats. Met een groot gevoel voor saamhorigheid hebben we, zonder clubgebouw, samen gezorgd dat het ledenaantal ieder jaar weer bleef groeien en we verwachten dat ons nieuwe clubgebouw nog meer leden zal aantrekken.

Op 24 mei 2014 werd het eerste Friendship Toernooi georganiseerd, voor andere sportclubs en familieteams. Dit zal ieder jaar in mei plaatsvinden.

In 2017 speelden in de Nederlandse competitie ons aspirantenteam, ons juniorenteam en ons nieuw opgezette herenteam niet geheel onverdienstelijk mee.

Ons juniorenteam werd, voor het 2e jaar op rij, kampioen in hun klasse. 

Ons Slowpitchteam heeft in 2017 meegespeeld in de Belgische competitie, als ook meegedaan aan diverse recreantentoernooien.in

In 2018 is het honkbalveld van nieuwe dugouts voorzien en voldoet het veld weer aan de regels van de bond om op hoogd nivo mee te kunnen spelen in de toekomst.

2019 zal in teken staan van ons Jubileum waarbij ook de vervolmaking van het clubgebouw zal plaatsvinden en we eindelijk de kleedruimtes van eigen douchevoorziening kunnen voorzien.